ANTONI GAUDÍ I CORNET


Antoni Gaudí i Cornet (Reus o Riudoms, 25 de juny de 1852 - Barcelona, 10 de juny de 1926) va ser un arquitecte català que ha estat reconegut internacionalment com un dels genis més rellevants de la seva disciplina.
Gaudí es va traslladar per realitzar els seus estudis d'arquitectura a la ciutat de Barcelona on les seves primeres obres van estar influïdes per diversos estils com el neogòtic, mudèjar, barroc, fins arribar a l'explosió del modernisme on va aconseguir d'implantar un estil propi, amb la utilització dels seus estudis sobre la natura i les formes reglades de la geometria, la utilització de totes les arts aplicades per la decoració dels seus edificis i la recuperació per l'ornamentació de l'antic mosaic transformat per Gaudí en trencadís, convertit en una nova tècnica.

TRENCADIS

BANC DEL BALCÓ DEL PARC GUELL

La seva contribució a l'arquitectura és única i està considerat com un dels màxims exponents del modernisme. Des de la infantesa Gaudí va ser un atent observador de la natura, de la qual l'atreien les formes, els colors i la geometria. Malgrat tenir grans edificis realitzats, dels quals cada vegada es fan més monografies, el que més fama l'hi ha donat arreu del món és sens dubte el Temple de la Sagrada Família, obra encara en construcció i que a mesura que s'alça, la seva popularitat i admiració continua creixent.

SAGRADA FAMÍLIA


 Es molta l'obra que podeu trobar de Gaudí, aquí voldria resaltar l''obra de gaudí con a dissenyador , la seva concepció integral de la arquitectura el va portar a ocupar-se de tots els elements decoratius, del  mobiliari, del disseny dels interiors, dels tancaments i de diferents solucions constructives que anaven a formar part del edifici. 


Les escales
Les escales són segurament la part més important de les cases de Gaudí, elles són les que organitzen l’espai i concentren la llum expansionant-la de dins de l’edifici cap a fora.
De totes elles, l’escala més famosa és la de la Casa Batlló, amb les seves vertebres de fusta. Però també de la Casa Batlló és important l’escala interior, la que fa de celobert i és recoberta de rajoles blaves que van recreant tots els blaus del cel o del mar segons l’hora del dia. L’escala de la Casa Calvet amb les columnes i rajoles espiràliques i l’escala del Bellesguard amb aquelles finestres de colors en forma d’estrella que tan recorden les de la Montaner i Simón de Domènech i Montaner. Per acabar aquest recorregut hitchcockià parlem de les escales de cargol que pugen o baixen a les torres de la Sagrada Família.

Escala de la casa Batlló 


Escala Casa Calvet

Els interiors 
És difícil parlar dels interiors decorats per Gaudí tenint en compte només el vessant decoratiu, ja que la major part dels efectes d’interior dels edificis de Gaudí tenen a veure amb la concepció de l’espai i de la llum.  Així s’esdevé en els espais interiors del Palau Güell, on la cúpula que travessa lumínicament els dos pisos alts i la tribuna que dóna al menjador són el cor de tota l’organització decorativa. Podríem dir el mateix de La Pedrera on la planta lliure i els dos patis interiors de l’edifici permeten una continuïtat espacial d’alta fluïdesa. El mateix comentaríem de la Casa Batlló, on una tribuna a la planta noble i una escala amb celobert que perfora tot l’edifici permeten la recreació de múltiples mutacions interiors.

El mobiliari
La primer moble que veiem  les habilitats d’Antoni Gaudí com a dissenyador és l’escriptori que es va fer per ell mateix de seguida que es va llicenciar com a arquitecte. La taula tenia certes reminiscències de l’anomenat “Secretaire”, però adaptat a les seves necessitats. Així, la taula es podia tancar amb una persiana enrotllada, tenia força compartiments i uns petits armariets a les dues bandes. Les 8 potes que necessitarien aquests armariets van ser reduïdes a 4  gràcies a un repartiment del pes i moltes de les superfícies de la taula eren decorades en relleu.
En general, i sempre que el client li deixava fer, Gaudí dissenyava els espais interiors i els mobiliaris de les cases que projectava. Així, va dissenyar mobiliari pel Palau Güell, del qual ens en queden testimonis fotogràfics i també algunes peces, com ara el famós tocador. Tanmateix, el mobiliari més conegut dels dissenyats per Gaudí és el de la Casa Calvet, miralls, cadires, butaques, taules, portes, tots ells de fusta i austerament decorats. Les portes, les finestres i, sobretot, la llar de foc en forma de bolet de la Casa Batlló també es conserven encara.Per ara, he fet la reproducció d'un dels seus mobles, el banc Batlló, tinc ganes de fer-ne algún més, ja els aniré mostrant, requereixen un munt d'hores ja que son treballs molt artesanals. Al mercat hi ha algunes reproduccions tant a escala real com en miniatura. 

BANC BATLLÓ  
Miniatura .- Esc 1:6 , (alçada 183mm x amplada 273 mm x profunditat 140 mm realitzada amb fusta de roure.
DETALLS DEL SEU MUNTATGE