ANDRÉ RICARD

"El diseñador es un experto en creatividad que se ha especializado en estudiar y proyectar la forma que han de tener las cosas para que sean más cómodas en el uso y a la vez más estéticas a la vista. El diseño logra la integración armoniosa de la forma más bella y de las exigencias de la función.
El área de actividad del diseño no se limita sin embargo a esa única misión. Aplicando el mismo método lógico de análisis que le lleva a adecuar formas y usos, también puede aportar soluciones coherentes y sensatas a otro tipo de problemas estructurales o funcionales. De modo que el enfoque imaginativo que aporta el diseño resulta de mucha utilidad en múltiples ámbitos empresariales e institucionales".

André Ricard
André Ricard Sala (Barcelona, 1929) és un dissenyador industrial gran admirador de la figura del dissenyador Raymond Loewy, a qui conegué l'any 1956. El dissenyador americà l'introduí en l'ambient professional de l'època i a l'ICSID, del qual en fou sots president. Fou fundador, juntament amb Antoni de Moragas, de l'ADI FAD, l'Agrupació de Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives.

De la seva dilatada trajectòria, en destaquen clients com Porcelanas Bidasoa o Perfumes Puig. La seva màxima activitat com a dissenyador transcorre en les dècades dels anys seixanta, setanta i vuitanta.
Lámpara Tatú de André Ricard, 1970
1964. PINZA PER EL GEL. DELTA D'OR
ANDRÉ RICARD-ARCE
Squizz, diseñado por André Ricard

CENDRER STOCKHOLM- 1969
 

Entre els principals dissenys destacar-ne la vaixella Compact (1962) la pinça Arce (1964) i els envasos d'Agua Lavanda i Agua Brava de Puig, els cendrers Copenhagen (un gran clàssic), o el Stockholm i l'Oslo, la batidora Moulinex, la pinça Orion i la torxa olímpica de Barcelona 92, així com el disseny de l'estoig de presentació de la candidatura de la ciutat. La torxa olímpica ocupa un lloc especial en l'obra d'André Ricard, tant per la possibilitat que li atorga de enfrontar-se al disseny d'un objecte singular com per l'acusat impacte social i la gran transcendència mediàtica que va obtenir en el moment dels Jocs Olímpics del 1992.
TORXA OLÍMPICA -1992
De la seva dilatada trajectòria també en destaquen articles i pubicacions editorials, entre les quals: Diseño ¿Por qué?, Diseño y calidad de vida o Hablando de diseño.
L'objecte és la petjada de l'home. Des de l'inici de la humanitat, l'existència de l'home a estat depenent de múltiples utensilis que ha anat creant, primer per a sobreviure, i més tard per a millorar la seva qualitat de vida. Aquests utensilis són un testimoni de les aptituds i anhels de cada època i de cada cultura.
L'any 1983 rebé el premio Nacional de Diseño i el 1993 la Creu de Sant Jordi. Compta a més, amb diversos premis Delta. L'any 2000 fou elegit membre d'honor de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.
Cal que visiteu la seva pàgina web:

La meva colecció d'André Ricard

Jo tinc una petita col·lecció de peces dissenyades per aquest gran dissenyador industrial, que n'estic molt satisfet, intento mimar aquest objectes i cuidar-los per que ja fa uns quants anys que els tinc, sobretot els cendrers Oslo i Copenhagen, que els vaig comprar  fa uns 15 anys en un estanc de Lleida que tancava l'establiment, aleshores tot just coneixia l'obra d'aquest mestre, recordo que a casa, hi va haver varis cendrers copenhagen de diferents colors quant jo era petit. 

De dreta a esquerra: Cendrer Copenhaguen, encenedor Menhir i cendrers Oslo
 
Encenedor Menhir de Flaminaire del disenyador André Ricard

Cendrer Oslo - Flamagas S.A. 1970
El cendrer Stockholm ( que no el tinc) va ser dissenyat el 1968 i el cendrer Oslo el 1970 i són primers germans del cendrer Copenaghe. El cendrer Estocolm és com el primer però en comptes d'un cilindre, els tres cendrers formen una mena de piramide i en lloc de tenir un lloc per donar suport a un cigarret en té dos. El conjunt Oslo està compost per un cendrer i una cigarrera.
Cendrer Copenhagen - Flamagas S.A. - 1965
DELTA DE PLATA 1966 


El cendrer Copenhagen el va dissenyar André Ricard el 1966 i es tracta d'un cendrer cilíndric apilable fabricat en plàstic. En el seu moment es tractava d'un cendrer fet amb material barat i que avui dia s'ha convertit en un objecte de col · leccionista. El que més va atraure d'aquest disseny va ser la seva senzillesa i la seva funcionalitat. Aquest cendrer ha de ser conegut per tot aquell a qui interessi el disseny industrial.


 Aquesta es una miniatura de la colonia Quorum de Antonio Puig
 
 
 
 
 
 
1984. QUORUM ENVAS EAU DE TOILETTE. DELTA DE PLATA
ANDRÉ RICARD-ANTONIO PUIG, S.A.
Quorum és un perfum creat per Antonio Puig l'any 1984. Quorum és un perfum compost per una barreja de notes especiades i de fusta, com patchuli, tabac, canyella, clau d'olor, àmbar i molsa. Molt recomanable per a usar-se durant la tarda o la nit. El envas es dissenyat per André Ricard
 Aquest cendrer es el disseny Barcelona, aquest fa dues setmanes que el vaig adquirir, esta en bon estat encara que falta restaurar la pintura, per que està usat, També li manca la placa del darrera per fixar-lo a la paret, em varen dir que hi anava un iman, si algú sap com era aquesta peça l'hi agrairia que m´ho expliqués.
Aquest cendre va esser guardonat com Delta d'Or el 1968.
Al mercat hi havia varis colors.
1968. BARCELONA CENDRER. DELTA DE OR - ANDRÉ RICARD-FLAMAGÁS, S.A.

1968. CENDRER BARCELONA. AL FONS MINIATURA CESCA DE MARCEL BREUER DE VITRA

Cafetera Mini Moka M-600: funció i forma

Aquesta preciosa cafetera realitza uns cafès molt bons. El fabricant de cafeteres Gaggia Española decidí aprofitar l’empenta que li donava el ser una marca de renom i fer la una incursió en el sector de les cafeteres exprés domèstiques. El 1971 entrava a les cuines de l’estat la Mini Gaggia, una cafetera d’èmbol i palanca, rèplica a escala de les màquines de bar. Quan Gaggia introduí la tecnologia de les bombes elèctriques en els seus productes, decidí incloure la millora a la línea domèstica de productes i fer una nova cafetera més petita, pràctica i econòmica. El disseny formal s’encarregà a André Ricard, mentre la mateixa Gaggia en desenvolupà els elements interns i funcionals. El 1976 es posava en producció la primera sèrie de cafeteres Mini Moka, des del primer dia un èxit de vendes: eren les primeres en arribar al mercat, funcionaven perfectament i l’encertat disseny de Ricard (seleccionat per als premis Delta) agradava al comprador. Funció i forma, una recepta imbatible.


A la cafetera Mini Moka M600, ni els esforços i enginy que amaga la petita exprés domèstica: trenta quatre anys de producció ininterrompuda, gairebé set-centes mil unitats venudes.  Guarismes que certifiquen que un bon disseny no passa mai de moda.

 
M'agradaria felicitar al senyor Ricard per els seus dissenys, que n'he gaudit i disfrutat i que ara ja els tinc una mica guardats per conservar-los, ara ja he deixat de fumar. També agrair-l'hi  la petjada que ha deixat en el mon del disseny. He llegit alguna de les seves obres i m'han ajudat molt al moment de veure i analitzar les funcions i formes dels objectes.  

1 comentari:

Alejandro Mena ha dit...

Woooow! Tenéis la MiniMika!

A veces me he preguntado cuántos coleccionistas de André Ricard habremos por el mundo... me imagino que pocos, pero ahora que te/os conozco ya somos 3 :) Por cierto, me alegra ver que habéis usado una de mis fotos, la de los frascos de Agua Lavanda y Diagonal de Pertegaz.

Yo estoy ahora haciendo mi página web con mi colección de diseño y vidrio del siglo XX (y parte del XXI), pero de momento mi colección de Ricard la podéis ver en http://www.obsessionistas.co.uk/industrial-design/the-designs-of-andre-ricard-0103/

Y, por cierto, ¡acabo de descubrir un nuevo diseño suyo! http://www.mascasadevall.net/tienda/ceramica/trevol/7

Y como no ¡pienso pedirlo ya mismo!

Me gustaría estar en contacto ¿es posible? No siempre se encuentran coleccionistas de Ricard...

Un abrazo