GIUSEPPE TERRAGNI

Giuseppe Terragni (1904, Meda, Itàlia - 1943, Como, Itàlia) va ser un arquitecte italià que va treballar primordialment sota el règim feixista de Mussolini, va ser un pioner en el moviment italià sota el nom del racionalisme. Un dels seus treballs més famosos és la Casa del Fascio, la qual va ser començada el 1932 i completada el 1936. La casa va ser construïda originalment sota l'Estil Internacional d'arquitectura a Como, un poble al nord d'Itàlia.
Casa del Fascio, Como
D'aquesta obra mestra de Giuseppe Terragni es desprèn la seua inquietud creativa en l'àmbit dels seus ideals racionalistes. És un prisma perfecte, planta quadrada amb costat de 33,20m i altura 16,60m, que correspon exactament a la meitat. Les façanes no són lliures pel que fa a l'armadura estructural, al contrari, s'involucren per a extraure una profunditat inherent al concepte.
Casa del Fascio, Como

Giuseppe va estudiar al Col·legi Tècnic de Como i després va acabar arquitectura al Politècnic de Milà. El 1927, ell i el seu germà Attilio van obrir una oficina a Com que va estar oberta fins a la mort de Giuseppe durant la segona guerra mundial.

 
Sent un pioner en l'arquitectura moderna a Itàlia, Terragni crec alguns dels edificis més importants. Membre fundador del feixista Gruppo 7 i líder del Racionalisme Italià, Terragni va lluitar per posicionar l'arquitectura lluny del revivalisme neoclàssic i neobarroc. El 1926 ell i altres membres del Gruppo 7 van signar un manifest que els va fer líders en la seva lluita contra el revivalisme.

En una carrera que només va durar 13 anys, Terragni va crear un petit però important grup de projectes; gairebé tots es troben en Como, el qual va ser llavors el centre de l'arquitectura italiana moderna. Aquests treballs van formar el nucli del llenguatge del Racionalisme Italià o arquitectura moderna. En els seus últims projectes, Terragni va assolir un marcat caràcter mediterrani a través de la fusió entre la teoria moderna i la tradició.
Aquesta cadira va ser denominada amb el nom de l'arquitecte futurista Sant'Elia es va dissenyar el 1936. Construïda amb tubs d'acer inoxidable i seient i respatller entapissats. La casa de mobles de disseny Zanotta la segueix venent en l'actualitat.
 
MINIATURES
LA CADIRA FOLLIA  1934
La cadira Follia representa un clàssic  del disseny italià i antic dissenyador i que, tot i associació negativa, amb forta influència en el futur els dissenyadors i arquitectes italians. Seient i respatller de color negre. Elements de suport suport d'acer inoxidable 18/8".

La podem veure en les col·leccions d'aquest museus : Vitra Design Museum - MOMA - V & A - etc


L'estètica i la funcionalitat creades pel moviment racionalista continuen sent vàlides avui dia. Després de més de 70 anys, algunes peces podrien passar com mobiliari dissenyat al segle XXI. Prova d'això és que moltes d'aquesta peces continuen fabricant-se en l'actualitat (moltes d'elles per l'empresa italiana Zanotta) i és que en gran mesura tot l'estil denominat comunament com a moble de disseny o moble modern, encaixa amb els preceptes formulats pel Gruppo 7.
La cadira Follia és un disseny ja històric que ha influència fortament a diversos dissenyadors i arquitectes.

Dimensions esc 1:1 : 19.69"w x 31.5"h x 23.62"d : seat height - 16.14"
TAULA NOVOCUMUM 1929-1930
La taula Novocumum formava part del mobiliari projectat pel dissenyador italià per a la seu de la Federació degli Agricoltori, al edifici Novocomum.
Aquesta taula ja m'havia cridat l'atenció quant estudiava interiorisme, per la gran bellesa formal que produeix la unió de tres cercles confrontats, magnífic!
La taula novocomum forma una parella inseparable amb la butaca Monza, també dissenyat per Terragni produeix  BD Barcelona Design

Miniatura Esc 1:6, 2010