BESALÚ, on la cadira és art


Besalú un poble amb molta historia, molt recomanable per visitar, on hi podem trobar unes quantes cadires.
Un projecte  d'uns joves artistes va deixar de llegat a Besalú quatre cadires escultura d'Ester Baulida, que encara es conserven al carrer Rocafort. Ara una amiga m'ha passat aquestes fotografies. Jo ja les vaig visitar l'any 97 i en aquell temps que feia moltes fotografies, sobretot amb blanc i negre i amb negatiu, recordo haver fotografiat aquestes escultures, em varen cridar l'atenció ja que havia fotografiat alguna que altra cadira (que trobava abandonada) en un entorn paisatgístic, com un lloc al espai que està  disposat a deixar-nos gaudir d'un paisatge.

L'any passat se n'hi va afegir una cinquena cadira, la cadira per la pau de Duvan López, situada a la placeta de cal Campaner. 

Miniatura de l'escultura "la cadira per la pau" de Duvan Lopez

Ara a partir d'aquest singular patrimoni, l'artista local Kel Domènech –format en el camp de la restauració de mobles– proposa instaurar el costum d'anar incorporant una nova peça cada any o cada dos anys, per anar bastint d'aquesta manera un circuit d'obres d'art al barri antic que tingui de fil conductor una reflexió sobre el fet de seure. Les peces s'instal·larien a façanes de cases particulars. Predicant amb l'exemple, el mateix promotor ja n'ha posat una a la façana del seu domicili i galeria d'art, al carrer del Forn. Seguint l'estil que caracteritza la seva producció, Domènech ha bastit un moble que combina fragments de tres cadires d'estils i èpoques diferents.