JOAN CASAS - CADIRA BARCINO


Cadira Barcino de Joan Casas 1963Productor: INDECASA
Tub d'alumini anoditzat (estructura sense soldadures). Seient i respatller trenat a mà en cordó plastificat, fibra sintètica o cordó xiloprofil
79 x 64 x 55 cm

Joan Casas i Ortinez (Barcelona 1942) és dissenyador industrial i estret col·laborador de INDECASA des dels anys seixanta. Hem evolucionat amb Casas i Casas ha evolucionat amb INDECASA, de manera recíproca.Simultàniament, entre 1964 i 1970, desenvolupa una sèrie de mobles en alumini i acer inoxidable per INDECASA, que avui és percebuda com el clàssic moble de cafè espanyol. La cadira "Barcino" va ser seleccionada per al catàleg "Català Designs for Export" del BCD.A partir de 1988 torna a col·laborar amb INDECASA dissenyant la sèrie "Tema" una col · lecció de cadires, taules i tamborets, on contrasta la fredor de l'alumini de fosa, amb la calidesa de la fusta, per aconseguir una sèrie d'objectes, tant funcionals, com agradables a lamirada i el tacte. El 1990, la revista ARDI selecciona els 100 millors dissenys espanyols de la dècada dels 80, incloent el Tamboret i la cadira TEMA.L'any 91 presenta la sèrie Trial, una família de mobles per hàbitat i col · lectivitats,realitzats en perfil massís d'alumini. Es presenten en versió pur "high tech".El 1993 dissenya les Sèries BC (bases de taula) i TB (cadira i tamboret) que complementa lagamma de productes de INDECASA, S.A. El 1995 realitza el programa ALDARA consistent en unacadira-butaca i un tamboret. El 1997 crea una nova col · lecció anomenada MARIONA en què combinafosa, fusta, entapissat i tub de 22 mm. de diàmetre. El 1999 es crea la nova col · leccióLNA. L'any 2001 dissenya una nova gamma de butaques apilables en diferents acabatsdenominat MAR. Posteriorment l'any 2002 dissenya la col · lecció Lucca, una família demobles (butaca sota, gandules i taules) principalment destinada a cobrir necessitats en granshotels i creuers de luxe. Seguidament el 2003 amb l'experiència de la col · lecció Luccadissenya una nova col · lecció anomenada Siena, una sèrie de cadires amb elements de connexiómecanitzats i de fosa i acabats en xarxa de textiline que complementa la gamma de productesde INDECASA S. A. El 2004 dissenya la col · lecció de taules Domino complementant la gamma detaules de INDECASA S.A. En 2005-2006 dissenya la col · lecció Lucca Sèrie 3, una família de gandulesdestinada principalment per a grans hotels i creuers de luxe.Durant l'any 2006 dissenya un revolucionari sistema articulat que donarà lloc a una sèriede bancades per a interior denominades Mr H.

La butaca Barcino de INDECASA (Barcelona) va ser dissenyada el 1963, i es considera que és la cadira original d'alumini tubular que es pot apilar. En el 2000, la Barcino va ser seleccionat per la revista MD com una de les 200 millors productes del segle 20. La cadira Barcino ha donat lloc a innombrables imitacions del segment de les cadires de terrassa en la cultura del cafè i el vermut. Barcino està disponible ja sigui amb rotang sintètic o PVC i la construcció del marc és d'alumini anoditzat. Ideal tant per menjar i relaxar-se [amb una soda Campari]  o una garça i unes olivetes com diuen al meu poble, veient el món passar.

Aquest model és possiblement la cadira de terrassa de bar més famosa del món. Es tracta d'un tub d'alumini al qual s'afegeix un trenat per al seient i el respatller. Es pot apilar fàcilment, és molt lleugera, econòmica i de gran confort. Ha estat abundantment copiada i es coneix internacionalment com la Spanish chair. Aquestes dues de la meva col·lecció  les vaig aconseguir en un mercat, estaven completament pintades de negre, les vaig haver de despintar i restaurar una mica, encara es pot veure al seu vímet artificial. Son molt còmodes, és una fantàstica cadira per a l'exterior.